Snelle Links
Opstapplaats: Voormeer 26F Alkmaar (bij de Accijnstoren). Auto’s parkeren in Schephoek garage op 3 min. loopafstand. Uitrijkaarten aan boord verkrijgbaar (€ 10)
Groepen tot 20 personen
€ 1780
Elke volgende persoon
€ 89
Een unieke avond waar u nog lang aan terugdenkt
Geniet van een gezellige scheepsborrel en een voorgerecht aan boord van passagiersschip ‘Amalia’ terwijl je naar het restaurant vaart.
Daar ga je van boord om het diner* met een heerlijk hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch) voort te zetten en af te sluiten met een lekker toetje. Drankjes die in het restaurant genuttigd worden en gerechten waar een toeslag op zit dienen ter plekke afgerekend te worden.
Eenmaal uitgegeten kunnen jullie nog een wandeling maken over het pitoreske eiland De Woude en kan iedereen daarna zijn weg vervolgen. Meevaren met de boot terug naar Alkmaar is ook mogelijk voor een meerprijs vanaf €250,-. Ook kunnen wij busvervoer regelen, prijs op aanvraag.
Stuur ons een berichtje of bel 06-30 41 53 18 voor je eigen ‘dagtocht op maat’. Prijzen op aanvraag.
*Heeft u allergieën of dieetwensen? Laat het ons weten!
-
17.45 uur – (vanaf) inschepen
18.00 uur – vertrek uit Alkmaar richting Alkmaardermeer
- de scheepsbar is geopend voor drankjes (achteraf af te rekenen)
- rond 19.00 wordt het voorgerecht aan boord geserveerd
19.30 uur – aankomst Restaurant
- Hoofdgerecht – vlees, vis of vegetarisch
- Nagerecht
- Eventueel koffie of thee
21.45 uur – vertrek uit restaurant, wandeling over eiland De Woude
22.00 uur – Einde programma. Mee terugvaren of per bus naar Alkmaar is optioneel
-
VOORGERECHT
Carpaccio van Beemsterrund met o.a. truffel-topping, rucola en pijnboompitjes
Burrata caprése van Pomodori, basilicumblad, nootcrunch en kruidenolie (V)
Shashimi van Kingzalm op crispy venkelsalade met limoentopping
Soepje van Zaanse mosterd met krokante BeemsterkaasHOOFDGERECHT
Kalfsribeye met rode wijnsaus
Kabeljauw met Hollandaisesaus
Paprika gevuld met truffelrisotto
Tournedos met pepersaus (supplement €4,50)DESSERT
Créme Brûlée
Kaasplankje (supplement €3,50)
Moulleux van chocolade met een bolletje vanille-ijs
Espresso MartiniHet menu kan door het seizoen onderhevig zijn aan veranderingen.
-
Geschiedenis Alkmaardermeer
Het Alkmaardermeer is van oorsprong, net als het grootste deel van Holland, veengebied ontstaan uit moeras. In de middeleeuwen ontgon men het veen tot landbouwgebied. Hiervoor werden sloten gegraven om het overtollige water weg te laten lopen naar de veenrivier die door het gebied stroomde. Uitdroging was de oorzaak dat het veen op de lange duur steeds meer inklonk. Bij storm en hoogwaterkonden hele stukken land langs de rivier wegspoelen, daardoor ontstond er steeds meer open water. Dit bereikte een hoogtepunt bij de Allerheiligenvloed van 1170. Door de gevolgen van die vloed heeft het Alkmaardermeer net als veel andere meren in Noord-Holland grotendeels zijn uiteindelijke vorm gekregen.
In de lengterichting van het huidige Alkmaardermeer liep een rivier die onder andere het Oer-ij met de Schermer verbond. Een rivier die erop aansloot was de Stierop die naar het Starnmeer stroomde.
Het is zeer waarschijnlijk dat er mensen woonden langs de rivier waaruit het Alkmaardermeer is ontstaan. Van deze nederzettingen is echter niets meer terug te vinden. Er bevinden zich wel een aantal eilandjes in het meer die restanten zijn van het land dat er vroeger lag. Voorbeelden zijn de “Saskerlij”, de “Nes” en de “Dijker Hemme”.
In de loop der eeuwen is het deel van het Oer-ij dat op het Alkmaardermeer uitkwam geleidelijk aan dichtgeslibd en in de 17e eeuw is de Schermer drooggemalen.
Het Alkmaardermeer wordt naast recreatie het hele jaar door gebruikt als vaarroute voor schepen die uit de Zaanstreek naar het Noordhollandsch Kanaal varen om zo bijvoorbeeld Alkmaar of Den Helder te bereiken.
Bron: Wikipedia